Bjørn griner ved første spadestik

Bjørn Petersen takker af som formand

Nyhed

Bjørn har siddet i organisationsbestyrelsen i AKB, København i 34 år, hvoraf 27 af dem har været som formand.

Bjørn Petersen på talerstolen

Af Christopher Valeur Vestergaard og Jakob Østergaard Nøhr

Når snakken falder på den almene sektor, er der næppe mange, der kan dele ud af lige så meget viden, som Bjørn Petersen kan. Efter 27 år er det snart slut som formand i AKB, København, da han har valgt ikke at genopstille som formand.

- Jeg kommer til at savne interaktionen med kollegerne i den del af beboerdemokratiet, men jeg håber at kunne blive siddende i nogle af følgegrupperne for forskellige byggesager, så forhåbentlig slipper jeg det ikke helt, siger Bjørn Petersen. 

Havde egentlig ikke lyst til at stille op
Det er ikke til at tro, at en mand, der lever og ånder for beboerdemokratiet, faktisk ikke havde lyst til at melde sig ind i sin afdelingsbestyrelse på Jagtvej, da han første gang blev opfordret til det i 80’erne. 

- På Jagtvej havde vi fem boligafdelinger, der havde fælles afdelingsbestyrelse. Jeg blev opfordret til at stille op, men jeg havde egentlig ikke lyst, for der var magtkamp. Og for at medlemmerne ikke skulle løbe fra aftalerne, blev referaterne dengang skrevet under, før folk fik lov til at gå.

 I 1988 fik hver boligafdeling sin egen afdelingsbestyrelse.

- Der var nogle beboere, der spurgte mig, om jeg lige kunne klare et møde en gang om måneden. Jo, det kunne jeg vel nok, og så blev jeg fanget af det, lyder det fra Bjørn, der har læst samfundsfag og geografi på Københavns Universitet.

Fra ny til næstformand
Boligafdelingen hørte under AKB, København, der var en del af det såkaldte AKB’s forretningsførerselskab. Et selskab, der varetog de opgaver, som KAB gør i dag. I 1990 blev det besluttet, at AKB, København skulle udskilles fra forretningsførerselskabet. 

Bjørn blev valgt som førstesuppleant til bestyrelsen i det nye AKB, København, men da et bestyrelsesmedlem trak sig kort tid efter, trådte Bjørn ind i efteråret 1990. 

På et af de første møder, hvor der dengang var indirekte valg, skulle der vælges ny næstformand. Som nyeste medlem sad Bjørn længst væk fra formanden.

- Og så spurgte formanden ellers den ene og den anden, om de ville være næstformand, men ingen af dem ville. Jeg sad som sidste person, og så sagde Finn Christensen (formand, red.), at nu var jeg blevet næstformand. På den måde blev jeg næstformand på mit andet møde, lyder det grinende fra Bjørn, der i 1993 også blev valgt til repræsentantskabet i BL’s 1. kreds og har siddet i 1. kreds’ bestyrelse.

Starten som formand
Med titlen som næstformand i AKB, København, engagementet i BL og et arbejde i Gallup Markedsanalyse, skulle man tro, at der var nok at se til. 

Men i 1996 blev Finn Christensen formand for AKB’s forretningsførerselskab. Der skulle derfor findes en ny formand for AKB, København, og siden den dag har Bjørn Petersen stået i spidsen for en af mest markante almene boligorganisationer i Danmark. Tiden til det omfattende beboerdemokratiske virke havde han blandt andet, fordi han var gået på efterløn året før.

Rygtet om Bjørns dygtighed spredte sig hurtigt, og han kom siden omkring AKB, Lyngby, AKB, Avedøre, AKB, Herlev, AKB, Albertslund og AKB, Taastrup som særligt udpeget bestyrelsesmedlem.

Stop efter 27 år
Alting har dog en ende, og Bjørn har besluttet, at hans tid som formand i AKB, København er slut. Efter 27 år som formand giver han stafetten videre, ligesom han også trækker sig fra KAB’s bestyrelse, hvor han har siddet som formand for økonomiudvalget. Han fortsætter som udgangspunkt i bestyrelserne for henholdsvis AKB, Herlev, Albertslund og Taastrup.

- Nu må vi se, om de stadig vil have mig, for jeg vil ikke længere have en førstehåndsviden fra mine andre poster, siger Bjørn med endnu et grin. 

Når han kigger tilbage på sin tid i AKB, København, er der flere ting, der bliver fremhævet som hjertebørn. Fælles for dem er, at det handler om ikke at stå stille men derimod at udvikle sig.

- Vi skal være fremme i skoene. ’Dem, der går i andres fodspor, kommer aldrig foran’, som den kendte bankmand Alex Brask Thomsen plejede at sige. Vi skal følge med udviklingen, men det skal samtidig være til glæde for beboerne, lyder det videre fra Bjørn, der gentagne gange fremhæver, at han ikke har kunnet have indført noget uden den store støtte fra bestyrelsen.

Fællesskabet er afgørende
Hvis Bjørns ord skal smides i kategorier, vil kasserne med ’ydmyghed’ og ’innovation’ blive fyldt godt op. Det skinner også igennem, når han bliver bedt om at give råd til unge mennesker, der overvejer bestyrelsesarbejdet. 

- Du skal ikke klatre op i et træ og blive siddende der. Det fører sjældent til noget, og på et tidspunkt må du hoppe ned. Du må være villig til at indgå kompromiser for at komme videre. Du skal kigge fremad og have fokus på solidaritet og fællesskab. 

Frimærkesamling og rejser
Når man siger farvel til noget, der har fyldt i ens liv i årtier, kan det efterlade et tomrum, men det er ikke noget, der bekymrer Bjørn. Han har en stor samling frimærker, som han ser frem til at udvide, bøger, han endnu ikke har fået læst, samt rejser, som han gerne vil på. Det organisatoriske arbejde slipper han da heller ikke helt. 

- Jeg er stadig formand i min boligafdeling. Jeg kan selvfølgelig blive væltet, men der har vi mange interessante projekter i gang. Jeg har aldrig kedet mig, og det kommer jeg heller ikke til.

Hvis hans beboerdemokratiske kolleger har lige så mange anekdoter som hovedpersonen selv, ja, så bliver det heller ikke kedeligt, når der den 20. juni er afskedsreception for Bjørn. Arrangementet holdes i KAB-Huset fra klokken 15-17.