Sådan tapetserer du, maler og ordner gulv

Du har ret til selv at istandsætte vægge, lofter og gulve i din bolig. Du skal dog være opmærksom på at udføre arbejdet korrekt, da du ellers ville skulle betale for udbedring, når du fraflytter din bolig.

Hvis du selv istandsætter vægge, lofter og gulve i din bolig, skal arbejdet udføres håndværksmæssigt korrekt. 
At noget er "håndværksmæssigt korrekt udført" betyder, at det udførte arbejde både i udseende og materialevalg skal fremstå efter det pågældende fags anvisninger og retningslinjer. Desuden skal du overholde eventuelle anvisninger fra afdelingen. Denne regel gælder, hvad enten der er tale om murer-, snedker-, blikkenslager-, maler-, elektrikerarbejde m.v.

Find og se din afdelings vedligeholdelsesreglement her på KAB's selvbetjeningsløsning for beboere Mit KAB

Taptetsering af vægge

Når du vil sætte nyt tapet op, får du det bedste og det flotteste resultat, hvis du først fjerner det gamle tapet helt ind til den rå væg. Du kan kontrollere, om tapetet sidder godt fast ved at påføre vand eller tapetklister på et stykke af tapetet. Hvis der kommer buler i tapetet, sidder det ikke fast og bør afrenses. Du bør også afrense tapetet, hvis det er meget ujævnt, hvis der er folder i hjørner, eller hvis der er mange lag tapet oven på hinanden.

Tapetet kan afrenses med en afdamper, der kan lejes hos de fleste farvehandlere, eller du kan købe tapetopbløder, der påføres væggene, hvorefter tapetet kan afskrabes med en bred spartel. Når tapetet er fjernet, skal du slibe væggene til overfladen er jævn og med en børste eller kost affeje væggene, så de er fri for slibestøv. Huller og revner i væggen skal du spartle, slibe og affeje.

Når du opsætter den første bane, kan du slå en streg på væggen efter et vaterpas og opsætte tapetbanen efter stregen. Så er du sikker på, at den kommer til at sidde helt lige. Hvis der er mønster i tapetet, skal du tilpasse banerne så mønstret passer. Du skal sikre, at der bruges korrekt tapetklister, og at du får klistret helt ud til tapetkanterne, så det ikke løsner sig.

Udgiften til fuldstændig aftagning af tapet kan i visse tilfælde dækkes af din afdeling, hvis din boligafdeling har besluttet det. Kontakt dit ejendomskontor og hør, om det er gældende i din boligafdeling.

Maling af vægge

Hvis du skal male på eksisterende tapet, skal du sikre dig, at det sidder godt fast. Skal du male på vægge, der tidligere har været malet, skal du kontrollere om malingen sidder godt fast.

Sæt et stykke tape fast på væggen og træk det af. Hvis der er maling på tapen, sidder malingen ikke godt nok fast, og du må enten skrabe eller slibe den løse maling af med en spartel eller afrense det gamle tapet.

Mal aldrig direkte på vægge med strukturmaling. Strukturmalingen er meget vanskelig at fjerne igen, hvis du for eksempel senere ønsker at tapetsere væggene.

Hvis du ønsker strukturmalede vægge, skal du opsætte grundpapir eller tapet på væggene, inden du maler.

Væggene skal du afrense med grundrens. Revner og huller skal du spartle, slibe og affeje for slibestøv.

Reparationer og sugende overflader skal grundes, og væggene skal færdigmales 1–2 gange.

Når du maler vægge i badeværelset, skal du bruge en maling til vådrum, der hindrer fugten i at trænge ind i væggen.

Sørg altid for god udluftning.

Maling af lofter

Rengøring
Loftet skal være helt rent, før du maler. Brug et grundrengøringsmiddel, der fås hos farvehandleren. Hvis ikke loftet bliver vasket ordentligt af, risikerer du, at den nye maling ikke hæfter ordentligt, og den vil i løbet af kort tid skalle af.

Når du maler loft i badeværelset, skal du bruge en maling til vådrum, der forhindrer fugten i at trænge ind i loftet.

Hvis der er mug og skimmel på vægge eller loft, skal det afrenses grundigt inden maling. Produkt til afvaskning fås hos farvehandleren. Det er også en god idé at kontakte dit ejendomskontor for at høre, hvordan du skal forholde dig.

Efter rengøring skal loftet være helt tørt, inden du maler. Der kan med fordel benyttes en stang til malerrullen, så du er fri for at kravle op og ned ad en stige. Rul langsomt, så du ikke pisker luftblærer ind i malingen.

Husk altid at afdække gulv, vinduesplader, fodlister m.v. med afdækningsplast og afdæk kontakter med malertape. Sørg for god udluftning, så fugten kommer væk.

FORBEHANDLING
Inden du starter, skal du finde ud af, hvilken tilstand loftet er i. Du kan udføre en tapeprøve, hvor du sætter et stykke tape fast på loftet, og trækker det af. Hvis der er maling på tapen, sidder malingen ikke godt nok fast. Hos farvehandleren kan du få en speciel test-tape. Hvis malingen ikke sidder godt fast, skal du fjerne alt løs maling med en spartel, og efterfølgende afvaske hele loftet med fortyndet salmiakspiritus eller grundrens

Du kan også prøve at tørre loftet af med en fugtig klud, og hvis loftsfarven smitter af, betyder det, at loftet tidligere har været "hvidtet", dvs. malet med lim- eller mosfarve.

Hvis loftet tidligere har været hvidtet, skal det afrenses grundigt. Sker dette ikke, vil malingen ikke få ordentlig vedhæftning, og vil i løbet af kort tid skalle af.

Fjern løs limfarve/mosfarve med en spartel, og afvask derefter hele loftet med børste og vand, indtil det ikke smitter af mere. Skift vandet tit.

Huller og revner skal du ud spartle med spartelmasse med efterfølgende slibning og grunding på de spartlede steder.

Hvis du har et loft, hvor malingen skaller, har det sikkert tidligere været hvidtet med efterfølgende maling uden nødvendig afrensning.

Vær omhyggelig med at få fjernet alt slibestøvet, da det ellers sætter sig som "knopper" eller "gryn" i malingen.

Hvis der er mange revner eller ujævnheder, kan det være nødvendigt at opsætte glasfilt. Ret henvendelse til dit ejendomskontor og spørg, om afdelingen eventuelt giver tilskud til dette.

Hvis loftet er gult af nikotinfarve, eller hvis der er fugtpletter, skal det forbehandles med et materiale, der forhindrer farven i at trænge gennem den nye maling. Spørg efter produktet hos farvehandleren. Når forbehandlingen er færdig, kan du male loftet. Samlinger og kanter ved vægge males med pensel og resten med malerrulle.

Vedligeholdelse af gulve

Hvis der ikke er tilstrækkeligt lak på gulvet, vil fugt trænge ned i træet, og der vil ske misfarvning af gulvet. Dette betegnes som misligholdelse, og der vil blive stillet krav om istandsættelse, hvis du fraflytter. Hvis der er slidt gennem laklaget, og gulvet er blevet misfarvet, skal gulvet slibes, inden det lakeres eller får anden overfladebehandling.

Slibning af gulve
Ret altid henvendelse til dit ejendomskontor, inden du sliber gulvet. Du vil kunne få oplysning om, hvilken type gulv der er tale om, og om gulvet tidligere er slebet, så der er fare for gennemslibning.

Hvis du selv vil slibe gulvet, skal du være opmærksom på, at det er et meget krævende og støjende arbejde. Hvis du ikke er meget opmærksom og koncentreret, kan du risikere, at gulvet bliver slebet meget ujævnt. Du kan leje en gulvslibemaskine i byggemarkeder, farvehandlere m.v., hvormed der følger en anvisning.

Du kan også få gulvet slebet med efterfølgende overfladebehandling af professionelle gulvbehandlere og få udgiften godtgjort via din vedligeholdelseskonto, hvis der er penge til rådighed på kontoen.

Lakering af gulve
Når du skal lakere gulvet, skal det være helt rent og tørt. Hvis du lakerer på et gulv, der ikke er helt tørt, risikerer du, at lakken ikke vil tørre, og gulvet vil efterfølgende klæbe.

Støvsug gulvet og vask det med et afrensningsmiddel. Afslut med endnu en gang vask med fortyndet eddikesyre, der fjerner sæberester. Hvis gulvet tidligere har været lakeret med vandig gulvlak, skal du fortsætte med at lakere med denne type lak.

Til lakering skal du bruge en lakpensel til kanter mod vægge m.v. Brug en god lakpensel, så den ikke taber børsterne under lakering. Du kan derefter bruge en rulle med kort luv og stang til lakering af resten af gulvet. Rul langsomt, så der ikke opstår luftbobler i lakken.

Efter forbehandling lakeres gulvet 2–3 gange. Vær opmærksom på, at lakken skal hærde inden gulvet benyttes igen. Læs anvisningen på lakken for at se, hvor lang tid det tager.

Lud- og oliebehandling af trægulve
I dag vælger flere og flere at lud- og oliebehandle gulvene. Behandlingen bevarer træets åretegning og naturlighed, og luden hæmmer gulvets gulning. Du kan også nemt fjerne ridser og mindre hakker.

Inden du starter behandlingen, skal alle rester af gammel lak og sæbe fjernes ved slibning, og gulvet skal være helt tørt. Følg anvisningen for påføring af lud, olie og sæbehandling.

Gulvet vedligeholdes efterfølgende med speciel gulvsæbe og plejeolie.

Linoleumsbelægning på gulvet
Linoleum er et naturprodukt, der ikke tåler at udtørre. Har du et gulv med linoleumsbelægning, kan du holde den smidig og frisk i farven ved med passende mellemrum at oliere overfladen. Olien påføres med en klud.

Den daglige rengøring foretages med sæbespåner. Sulfomidler udpiner belægningen og vil resultere i en grå kedelig misfarvet overflade, og der kan forekomme revnedannelser.

Terrazzogulve
Terrazzogulve er ofte udsat for meget vand og forekomst af kalk. Aftør altid gulvet efter bad.

Hvis gulvet er blevet kedeligt, kan du slibe gulvet med slibepapir og efterfølgende behandling med speciel olie, der fås hos farvehandlere. Vedligehold gulvet med sæbespåner eller brun sæbe. Brug aldrig syre til afrensning af gulvet, da syren opløser kalken i gulvet.

Husk ALTID først at kontakte dit ejendomskontor

Det er vigtigt, at du først kontakter dit ejendomskontor, inden du går i gang med arbejdet. Ejendomskontoret kan også være behjælpelig med rådgivning og måske endda være behjælpelig med information om lige præcis, hvilke materialer dine vægge, lofter og gulve er lavet af.

Find kontaktinfo til dit ejendomskontor på din afdelings eget område her på hjemmesiden

Kan du få dækket udgifter til vedligeholdelse?

Hvis din bolig har en B-ordning, er der en vedligeholdelseskonto til boligen. Den kan du til tapet, maling mm., når du istandsætter boligen. På KAB's hjemmeside kan du læse mere om at få dækket udgifterne til vedligeholdelse af din bolig  - og på selvbetjeningsløsningen Mit KAB kan du se, om din bolig er omfattet af B-ordning og i så fald saldoen på din boligs vedligeholdelseskonto. 

Se mere her på KAB's hjemmeside