2005 Blandede ejerformer

Ejerboliger, andelsboliger og almene boliger i samme bebyggelse skal give bedre bykvarterer

Op mod årtusindskiftet skete der et skred i opfattelsen af, hvem der skal bygges til, og hvor der skal bygges. Både Københavns Kommune og boligselskaberne ønskede ikke længere at bygge på de grunde, ingen andre ville have. Især ønskede kommunen at markere, at de ikke længere ville have de store almene ”ghettoer”.

Vinduer med udsigt
I stedet stiles der målrettet efter attraktivt beliggende grunde, og Boligselskabet AKB, København sikrede sig sammen med Lejerbo en havnegrund på den gamle Sojakagefabrik i Havnestaden - et nyt attraktivt boligområde på Islands Brygge.

I samarbejde med en privat investor skulle der opføres 160 boliger, hvor ejerformer blev blandet, så private og almene boliger ligger dør om dør. En del af boligerne blev opført som medejerboliger, hvor grundideen er, at beboerne får stor indflydelse på indretningen af boligerne mod et større indskud.

Havnestaden - AKB, København
By-boligen til de kræsne
Det var endnu et tegn på, at kommunen ønskede almene boliger til alle indkomstgrupper og meget gerne dem med de store indkomster.

Det var by-boligen til de kræsne, hvor beboerne også som noget nyt blev tilbudt at købe hårde hvidevarer gennem AKB, lige fra køleskabe og komfurer til opvaskemaskiner, vaskemaskiner, tørretumblere osv. Med en differentieret husleje til følge.

Principperne om de ens velindrettede lejligheder var forladt.

Udover Havnestaden blev Emaljehaven i Københavns Nordvest-kvarter også opført med blandede ejerformer.
 


Både Københavns Kommune og boligselskaberne ønskede ikke længere at bygge på de grunde, ingen andre ville have.