1961 Det særprægede hus

På Østerbro blev kollektivhuset Øbrohus opført – her måtte ikke bo børn

Øbrohus - AKB, København
Et kollektivhus med 200 et- og to-værelses lejligheder med kogeniche blev opført på Østerbro. Det var ikke beregnet til familier med børn. Der måtte i hvert fald ikke bo mere end to personer i de to-værelses lejligheder og kun en i de 1-værelses. En del af lejlighederne var forbeholdt sygeplejersker og lærere.

En vis kollektiv betjening blev etableret, og der indrettedes cafeteria og selskabslokaler. Og i stueetagen et moderne HB-supermarked.

Udenlandsk inspiration
Arkitekterne til kollektivhuse havde især hentet inspiration i udlandet. Den franske arkitekt Le Corbusier, den tyske arkitekt Gropius, Gideon i Schweiz og en række ligesindede havde allerede i 1930 lagt tonen an på en udstilling i Stockholm, der handlede om sociale boligformer, herunder de kollektive tanker og tendenser.

Øbrohus kollektiv - AKB, København
Lettelse af hjemmets arbejde
Der blev tænkt tanker om, hvordan kollektivhuset kan være en aflastning for den husmor, som i større og større omfang blev erhvervsaktiv og brugte tiden udenfor husets vægge. I 1954 færdiggjorde et boligministerielt udvalg en betænkning med navnet ”Fællesanlæg til lettelse af hjemmets arbejde”.

Med tiden er kollektivtanken droppet, cafeteriet nedlagt og Brugsen skiftet ud med et lavprissupermarked.


 


Der blev tænkt tanker om, hvordan kollektivhuset kan være en aflastning for den husmor, som i større og større omfang blev erhvervsaktiv og brugte tiden udenfor husets vægge.