Vores beboerdemokrati

Alle beboere i AKB, København kan være med i beboerdemokratiet. Vi har illustreret de forskellige roller i beboerdemokratiet, og så kan du læse mere om dem herunder og dine muligheder for at blive valgt til de forskellige roller.

Beboerdemokratiet er unikt ved det at bo i en almen bolig. Der er nemlig ikke én ejer af AKB, København, men derimod ejer alle beboerne boligselskabet. Beboerdemokratiet findes i mange former - lige fra din egen afdelingsbestyrelse til den øverste myndighed i AKB, København. Nemlig AKB, Københavns repræsentantskab, som blandt andet vælger medlemmerne i AKB, Københavns organisationsbestyrelse. Se, hvordan det hænger sammen her. 

Infografik organisationsdiagram

Sådan kan du stille op og blive aktiv i beboerdemokratiet


Repræsentantskabet

AKB, Københavns repræsentantskab er den øverste myndighed i AKB, København og består af repræsentanter fra hver boligafdeling i AKB, København. Hver boligafdeling har minimum tre repræsentanter og maksimum fem repræsentanter. Antal repræsentanter afhænger af antal lejemål i boligafdelingerne, og på det årlige afdelingsmøde vælger beboerne, hvem fra boligafdelingen der skal sidde i AKB, Københavns repræsentantskab (valg for et år). 

Repræsentantskabet mødes én gang årligt på deres årlige repræsentantskabsmøde. Her godkender de bl.a. Boligselskabet AKB, Københavns regnskab og budget for næste år, og de vælger medlemmer til AKB, Københavns organisationsbestyrelse. Repræsentantskabet godkender også større beslutninger for Boligselskabet AKB, København. Eksempelvis vores nye strategi frem mod 2030, som blev vedtaget på repræsentantskabsmødet 2021.

At sidde i repræsentantskabet er derfor en vigtig post, men også en god måde at møde andre beboervalgte i AKB, København for sparring, idéudvikling og videndeling. Medlemmer i repræsentantskabet er typisk også inviteret med, når vi holder vores årlige strategidag, områdemøder, temaaftener mm. 

Vil du være med i repræsentantskabet? Se dine muligheder for at engagere dig beboerdemokratiet her


Organisationsbestyrelsen

Hvert medlem i organisationsbestyrelsen (også kendt som OB) er valgt for en toårig periode, og de er valgt forskudt af hinanden. Valget sker på det årlige repræsentantskabsmøde, hvor AKB, Københavns øverste myndighed repræsentantskabet vælger medlemmerne i organisationsbestyrelsen. I det daglige er det AKB, Københavns organisationsbestyrelse, der træffer beslutninger på vegne af Boligselskabet AKB, København og viser retningen.

Mød organisationsbestyrelsen og følg med i deres arbejde her


Afdelingsbestyrelsen

I hver af AKB, Københavns mere end 70 boligafdelinger er der en afdelingsbestyrelse, der er valgt af boligafdelingens øverste myndighed - afdelingsmødet. Beboerne i en boligafdeling mødes minimum én gang årligt til afdelingsmøde og godkender regnskab og budget og vælger medlemmer til afdelingsbestyrelsen og til AKB, Københavns repræsentantskab. Medlemmerne i afdelingsbestyrelsen er valgt for en toårig periode og er på valg forskudt af hinanden, mens medlemmer til AKB, Københavns repræsentantskab er valgt for en etårig periode.

Hvis du gerne vil engagere dig i din afdelingsbestyrelse, skal du stille op på jeres årlige afdelingsmøde. I mellemtiden kan du læse mere om de værktøjer og redskaber, som vi stiller til rådighed for AKB, Københavns afdelingsbestyrelser som en hjælp til bestyrelsesarbejdet. 

Se mere for afdelingsbestyrelserne her  


Andre måder at være med

I mange af AKB, Københavns boligafdelinger kan du sagtens engagere dig uden at sidde i afdelingsbestyrelsen eller i repræsentantskabet. Flere boligafdelinger har nemlig udvalg - eksempelvis et festudvalg eller legepladsudvalg. På illustrationen herunder kan du se, hvordan det typisk foregår. Derudover kan du også se, om din afdeling er i gang med nogle spændende pejlemærkeprojekter, som du godt kunne tænke dig at være med i. Kontakt din afdelingsbestyrelse, hvis du vil høre om muligheder for at være med i udvalg mm. 

Se pejlemærkeprojekter her

Infografik beboerdemokrati