Sådan vedligeholder du dine gulve

Hvis der ikke er tilstrækkeligt lak på gulvet, vil fugt trænge ned i træet, og der vil ske misfarvning af gulvet. Dette betegnes som misligholdelse, og der vil blive stillet krav om istandsættelse, hvis du fraflytter. Hvis der er slidt gennem laklaget, og gulvet er blevet misfarvet, skal gulvet slibes, inden det lakeres eller får anden overfladebehandling.

Vedligeholdelse af gulve

Slibning af gulve

Ret altid henvendelse til dit ejendomskontor, inden du sliber gulvet. Du vil kunne få oplysning om, hvilken type gulv der er tale om, og om gulvet tidligere er slebet, så der er fare for gennemslibning.

Hvis du selv vil slibe gulvet, skal du være opmærksom på, at det er et meget krævende og støjende arbejde. Hvis du ikke er meget opmærksom og koncentreret, kan du risikere, at gulvet bliver slebet meget ujævnt. Du kan leje en gulvslibemaskine i byggemarkeder, farvehandlere m.v., hvormed der følger en anvisning.

Du kan også få gulvet slebet med efterfølgende overfladebehandling af professionelle gulvbehandlere og få udgiften godtgjort via din vedligeholdelseskonto, hvis der er penge til rådighed på kontoen.

Lakering af gulve

Når du skal lakere gulvet, skal det være helt rent og tørt. Hvis du lakerer på et gulv, der ikke er helt tørt, risikerer du, at lakken ikke vil tørre, og gulvet vil efterfølgende klæbe.

Støvsug gulvet og vask det med et afrensningsmiddel. Afslut med endnu en gang vask med fortyndet eddikesyre, der fjerner sæberester. Hvis gulvet tidligere har været lakeret med vandig gulvlak, skal du fortsætte med at lakere med denne type lak.

Til lakering skal du bruge en lakpensel til kanter mod vægge m.v. Brug en god lakpensel, så den ikke taber børsterne under lakering. Du kan derefter bruge en rulle med kort luv og stang til lakering af resten af gulvet. Rul langsomt, så der ikke opstår luftbobler i lakken.

Efter forbehandling lakeres gulvet 2–3 gange. Vær opmærksom på, at lakken skal hærde inden gulvet benyttes igen. Læs anvisningen på lakken for at se, hvor lang tid det tager.

Lud- og oliebehandling af trægulve

I dag vælger flere og flere at lud- og oliebehandle gulvene. Behandlingen bevarer træets åretegning og naturlighed, og luden hæmmer gulvets gulning. Du kan også nemt fjerne ridser og mindre hakker.

Inden du starter behandlingen, skal alle rester af gammel lak og sæbe fjernes ved slibning, og gulvet skal være helt tørt. Følg anvisningen for påføring af lud, olie og sæbehandling.

Gulvet vedligeholdes efterfølgende med speciel gulvsæbe og plejeolie.

Linoleumsbelægning på gulvet

Linoleum er et naturprodukt, der ikke tåler at udtørre. Har du et gulv med linoleumsbelægning, kan du holde den smidig og frisk i farven ved med passende mellemrum at oliere overfladen. Olien påføres med en klud.

Den daglige rengøring foretages med sæbespåner. Sulfomidler udpiner belægningen og vil resultere i en grå kedelig misfarvet overflade, og der kan forekomme revnedannelser.

Terrazzogulve

Terrazzogulve er ofte udsat for meget vand og forekomst af kalk. Aftør altid gulvet efter bad.

Hvis gulvet er blevet kedeligt, kan du slibe gulvet med slibepapir og efterfølgende behandling med speciel olie, der fås hos farvehandlere. Vedligehold gulvet med sæbespåner eller brun sæbe. Brug aldrig syre til afrensning af gulvet, da syren opløser kalken i gulvet.