Forskellen på råderet, individuel modernisering og installationsret

Hvad er råderet?

Råderetten er din mulighed for at lave forbedringer af din bolig. Det kan for eksempel være, at du trænger til et nyt køkken eller badeværelse. Dette er forbedringer af din bolig, som får boligen til at stige i værdi. Derfor vil du, når du flytter, få økonomisk godtgørelse for de udgifter, du har haft på forbedringerne.

Du kan også foretage forandringer af din bolig, der ikke giver ret til økonomisk godtgørelse, når du flytter. Du kan fjerne eller opsætte skillevægge, hvis du vil ændre på ruminddelingen i din bolig. Eller du kan foretage ændringer som udskiftning af døre eller gulvbelægning. Dette er boligændringer, som tilpasser din bolig bedre til dig. Nogle ændringer kan kræves reetableret, når du fraflytter. Husk derfor altid at sende en ansøgning inden du går i gang.

Hvad er individuel modernisering?

På afdelingsmødet i din boligafdeling kan I beslutte, at I vil foretage en modernisering i jeres afdeling. Det kan være, at I beslutter, at hele afdelingen skal have altaner, nye køkkener eller nyt bad. Individuel modernisering betyder, at det er op til den enkelte beboer, hvornår moderniseringen skal fortages. Dermed kan du vælge moderniseringen fra, hvis det ikke er noget, du ønsker i din bolig. Det kan dog også besluttes på afdelingsmødet, at en modernisering skal foretages i alle boligerne i afdelingen.

Læs mere om individuel modernisering

Hvad er installationsret?

Installationsretten er din mulighed for at lave nye installationer i din bolig. Det kan være, du vil installere en opvaskemaskine, en vaskemaskine eller en ny emhætte. Det eneste, det kræver, er, at installationen er lovlig og kan lade sig gøre rent praktisk. Installationen er din personlige ejendom, derfor kan du også tage den med dig igen, når du flytter. 

Råderetten er din ret til at lave forandringer i dit hjem.

Individuel modernisering er, når I beslutter at få lavet en modernisering i hele afdelingen.

Installationsretten er, når du vil have installeret en ny opvaskemaskine eller tørretumbler.